27. juni 2014

Afsløring af årets modtagere af Dronning Ingrids Hæderslegat

I år bliver Dronning Ingrids Hæderslegat uddelt for sjette gang og denne gang i forbindelse med Tivoli Balletfestival.  Det kan afsløres nu, at de to ærefulde legater, som er blandt Danmarks største til unge lovende kunstnere på hver 250.000 kr., i år bliver tildelt cellisten Toke Møldrup og balletdanser Sebastian Haynes. Legaterne bliver personligt overrakt af Dronning Ingrids døtre, HM Dronning Margrethe, HKH Prinsesse Benedikte og HM Dronning Anne-Marie den 15. september i Tivolis Koncertsal.

”Mine søstre og jeg er meget glade for, at det i 2005 lykkedes at danne en forening, der ved afholdelse af festkoncerter kan mindes vores mor, og hvor vi samtidig har mulighed for at yde legater til yngre kunstnere indenfor dans og musik. Ungdom og musik har altid stået vores mor nær, og at påskønne ungdommeligt talent ved et festligt arrangement ville være i fuld overensstemmelse med hendes ønsker. I år er festkoncerten ændret til et festarrangement, hvor dansen er i fokus; men som ved tidligere lejligheder ser vi frem til at uddele legater til to kunstnere og til herved at støtte dem i deres kunstneriske udvikling,” siger Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte.

 

Balletchef Peter Bo Bendixen siger om Sebastian Haynes i forbindelse med legatet:
"Med års mellemrum dukker der dansere op i Den Kgl. Ballet, som vækker stor opmærksomhed i den internationale balletverden. Erik Bruhn, Peter Martins, Nikolaj Hübbe og senest Alban Lendorff har gennem tiden slået Den Kgl. Ballets navn fast, som garant for mandsdansere i verdensklasse. Sebastian Haynes har talentet, rette indstilling og ydmygheden over for sin kunstart, til at nå samme anderkendelse, og vil i årene fremover være at finde på verdens vigtigste scener”.

Om begrundelsen af legatet til Toke Møldrup udtaler Henrik Engelbrecht, Musikchef i Tivoli:
Toke Møldrup har på trods af sin unge alder - gennem de seneste ti år markeret sig som én af Skandinaviens mest interessante cellister, både som kammermusiker, som solist og som orkestermusiker.  Hans tekniske overlegenhed og legende musikalske overskud har ført ham til tops ikke blot i det lokale musikliv her i Danmark, men til steder som Carnegie Hall i New York, Wigmore Hall i London og Musikverein i Wien.”

 

Festaften i ballettens tegn

Overrækkelsen af legaterne finder sted under Tivoli Balletfestival. Aftenens program byder på den første optræden af Den kongelige, engelske The Royal Ballet, hvor bl.a. koreograf Kim Brandstrups Ceremony of Innocence vises; faktisk ser vi den i København før den får premiere i London. Desuden kan man opleve værker af Frederick Ashton, Kenneth MacMillan, Wayne McGregor, Christopher Wheeldon og Jerome Robbins. Tivolis Symfoniorkester akkompagnerer.

Kort om årets legatmodtagere
Sebastian Haynes, født 1994, fra Østerbro er uddannet på Det Kgl. Teaters Balletskole i Holstebro og han blev aspirant ved Den Kgl. Ballet i 2011. Sebastian Haynes har tidligere fået tildelt legat fra Augustinus Fonden og et Achievement Certificate fra Royal Ballet School. Sidste år modtog han Ballettens Venners Talentpris, og tidligere i år har han fået Kgl. Balletdanserinde Lillian Jensen og Kgl. Solodanser Svend Erik Jensens hæderslegat. På det seneste er det blevet til flere rosende ord med på vejen, da han medvirkede i Nikolaj Hübbes og Sorella Englunds balletversion af Shakespeares komedie ”Helligtrekongersaften”.

 

Toke Møldrup, er født 1980, bor i Roskilde. Han har bl.a. studeret i Århus, Chicago, København, Köln, Karlsruhe, Wien og Zagreb.  Han har deltaget i internationale konkurrencer og er blevet belønnet med førstepriser i bl.a. Melbourne International Chamber Music Competition, Den Danske Strygerkonkurrence og EBU-konkurrencen “New Talent”.  Toke Møldrup har modtaget flere legater og hædersbevisninger, bl.a. Jacob Gades Legat og Anmelderringens Kunstnerpris.

 

Foto af Rasmus Hansen. Det er Toke Møldrup som spiller

 

 

Om legatet
Dronning Ingrids Hæderslegat er indstiftet af Den Almennyttige Forening til Dronning Ingrids Minde i 2005 og uddeles hvert andet år til to yngre dansere, musikere, dirigenter eller komponister. Dronning Ingrids Hæderslegat på 250.000 kr. er doneret af Oak Foundation og blandt Danmarks største legater for unge, lovende kunstnere. Legatet er helt i afdøde Dronning Ingrids ånd øremærket til videre studier og dygtiggørelse.

Tidligere modtagere af Dronning Ingrids Hæderslegat:

2005 - Balletdanser Yao Wei og Komponist Karsten Fundal

2007 - Balletdanser Christina L. Olsen – nu Michanik og Cellist Andreas Brantelid

2009 - Balletdanser Ulrik Birkkjær og Violinist Vilde Frang

2011 - Balletdanser Ghrai DeVore og Dirigent Thomas Søndergård

 

2013 – Balletdanser Ida Praetorius og akkordeonisten Bjarke Mogensen

 

 

 

Interview mulighed med legatmodtagerne

Hvis du på ønsker interview med cellisten Toke Møldrup og balletdanser Sebastian Haynes, så kontakt os gerne.

Praktisk information til pressen om tilmelding på aftenen
Dronning Ingrids Hæderslegater uddeles i forbindelse med Tivolis Balletfestival, hvor Royal Ballet danser
i Tivolis Koncertsal d. 15. september. Forestilling begynder kl. 19.30. Pressen har mulighed for at tage billeder, når den kongelige familie ankommer til Tivoli og Koncertsalen. Der kan fotograferes til selve prisoverrækkelsen, der finder sted umiddelbart efter pausen i koncerten.

 

Ønske om deltagelse sendes til Tivolis Pressechef Torben Plank, tpl@tivoli.dk

 

Med venlig hilsen

 

Torben Plank

Pressechef
Tivoli Kommunikation & Underholdning

tpl@tivoli.dk/+ 45 2227440