West-Eastern Divan Orchestra & Barenboim

Det altid en ekstraordinær begivenhed at få besøg af Barenboim og hans West-Eastern Divan Orchestra! Dels fordi orkestret er helt eminent, dels fordi historien bag orkestret er dybt sympatisk!

10. august 2018

Kl: 19:30

Tivolis Koncertsal

Orkestret blev dannet i 1999 af Daniel Barenboim og Edward Said som en workshop for israelske, palæstinensiske og andre arabiske musikere – i håbet om, at man via musikken kunne erstatte fjendskab, fordomme og uvidenhed med uddannelse, viden og forståelse. For at vise, at det kan lade sig gøre at menneskeliggøre fjenden og dermed danne rammerne for en bedre og mere fredelig verden. Ånden i West-Eastern Divan Orchestra er stadig både levende og relevant, og orkestret har udviklet sig til et verdenskendt og højt respekteret orkester.

West-Eastern Divan Orchestra med Barenboim i spidsen spillede senest i Tivoli i 2008. En legendarisk koncert, der blev udsolgt så hurtigt, at man valgte også at live-streame koncerten på Plænen! Anmelderen i Berlingske skrev bl.a. om Barenboims arbejde på dirigentpodiet: ”de unge svarer med en musikalitet af den anden verden, får deres instrumenter til at lyde som hinanden, lytter på hinanden. Tænk at et orkester kan lyde sådan”, og kvitterede med 6 stjerner.

At orkestret fortsat er et af verdens bedste, bekræftes af The Guardians anmelder, der efter at have hørt West-Eastern Divans opførelse af Strauss’ Don Quixote i Royal Festival Hall i oktober 2017 skriver: ”Det hele var enestående – den bedste opførelse af de værker, jeg har hørt live.”

Orkestret har programsat to markante værker: Først Debussys sensitive og billedskabende La mer og efter pausen Bruckners ufuldendte 9. symfoni, der blev hans sidste værk – og som af mange fortolkes som hans ’testamente’ efter et langt og besværligt liv præget af depressioner. Symfonien er tilegnet ”Den kære Gud” og afspejler Bruckners enorme overblik og geniale kompositoriske evner.

Koncerten er muliggjort takket være støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Beckett-Fonden og Oticon Fonden.

HENT PROGRAM

Program

Debussy: La Mer Bruckner: Symfoni nr. 9

20180810_Barenboim_300x300
Dirigent Daniel Barenboim

Daniel Barenboim er regnet blandt verdens største koncertpianister og dirigenter – snart sagt en levende legende. Som både pianist og dirigent har han i mere end et halvt århundrede haft en helt enestående karriere.

Han er født 1942 i Buenos Aires i en russisk-jødisk musikerfamilie. Her fik han sine første klavertimer som 5-årig af sin mor, og studerede senere hos sin far, som forblev hans eneste klaverlærer. Han gav sin første offentlige koncert som bare 7-årig. I 1952 flyttede Barenboim med sine forældre til Israel, og som 11-årig begyndte han at deltage i dirigentundervisning i Salzburg hos Igor Markevich. Den unge pianist mødte da også en af den tids største dirigenter, Wilhelm Furtwängler, og spillede for ham – hvilket skal have gjort et uudsletteligt indtryk på begge parter. I 1955 og 1956 studerede Barenboim harmonik og komposition hos Nadia Boulanger i Paris. Samme år debuterede han som solopianist i Wien og Rom, Paris og London og siden i 1957 i New York med Leopold Stokowski på podiet.

Daniel Barenboims store gennembrud som dirigent kom i 1960’erne, og han har siden haft en imponerende dobbeltkarriere som både pianist og dirigent. Han har været chefdirigent i bl.a. Paris, Chicago og Berlin og senest for Italiens mest berømte operahus, La Scala i Milano.

Gennem årene har Barenboim udgivet en helt enorm mængde indspilninger, formodentlig over 500. To gange har han indspillet alle Mozarts klaverkoncerter, tre gange alle Beethovens klaverkoncerter og to gange alle Beethovens 32 klaversonater. Dertil kommer en uendelig række af symfonier, operaer, kammermusik og klaverværker – alt lige fra Bach og frem til nutidens toner.

I 2009 modtog han Léonie Sonnings Musikpris ved en koncert med Det Kgl. Kapel i DR Koncerthuset. For sit arbejde med West-Eastern Divan Orchestra og orkestrets værdier og visioner er Barenboim flere gange blevet nomineret til Nobels Fredspris. Han er udnævnt som palæstinensisk æresborger for sin indsats.

20180810_WEDO_300x300
Orkester West-Eastern Divan Orchestra

I 1999 blev der afholdt en orkesterworkshop i Weimar i Tyskland for unge klassiske musikere fra Israel, Palæstina og andre arabiske lande. Workshoppen blev organiseret af den argentinsk-israelske dirigent Daniel Barenboim og den amerikansk-palæstinensiske akademiker Edward Said. De navngav den efter Goethes digtsamling West-Eastern Divan.

Barenboim og Saids projekt var ikke tænkt som andet end en engangsforstilling – et forsøg på at prøve at skabe forståelse frem for uvidenhed gennem musikken. Men hverken arrangørerne eller deltagerne kunne sige farvel til projektet. I de efterfølgende to år blev der afholdt årlige workshops, og i 2002 blev West-Eastern Divan Orchestra adopteret af Andalusiens regering og tilbudt et permanent hjem i Sevilla. Således flyttede orkestret fra Weimar, hvor oplysningstidens idealer var blevet overskygget af holocaust, til Andalusien, hvor jøder, kristne og muslimer op gennem middelalderen levede fredfyldt sammen.

Et år senere døde Said. Men West-Eastern Divan Orchestra blev stædigt og kærligt holdt i live af Barenboim, en af de mest respekterede dirigenter og pianister i nyere tid. I 2005 optrådte orkestret med Beethovens 9. symfoni i byen Ramallah på Vestbredden. I 2012 blev orkestret det første, der optrådte med Beethovens symfonier ved BBC's promenadekoncerter under én dirigent, siden festivalens grundlægger Henry Wood gjorde det samme 70 år tidligere. I 2016 blev det anerkendt som en Global Ambassadør for Kulturel Forståelse af FN's generalsekretær Ban Ki-moon.

Men deres vej hertil har ikke været helt problemfri. Divan-orkestret har haft udfordringer, som de færreste andre orkestre kender til. De har modtaget både rejseforbud og trusler, og i 2006 valgte flere musikere fra Syrien og Libanon at udeblive fra den årlige workshop på grund af øgede spændinger mellem Israel og Hizbollah. Deres navne blev fjernet fra koncertprogrammet af sikkerhedsmæssige årsager. Barenboim har altid insisteret på, at det ikke er hans orkesters mission "at bringe fred". Missionen er snarere at arbejde imod uvidenhed og forsøge at skabe en platform, hvor de to sider kan være uenige, uden at det ender i slagsmål.

Musikalsk set har West-Eastern Divan Orchestra for alvor fundet sig selv i løbet af de sidste år under Barenboims utrættelige engagement, stærke tro og kyndige vejledning. Orkestret er mere engageret og sofistikeret end nogensinde før, men har stadig formået at bibeholde deres nyskabende attitude, der fik selv de tidligere, på sin vis mere rå, optrædener til at lyde gudsbenådede.