Tødenes & Björling

Jussi Björling er en gigant i tenorverdenen. En legendarisk stemme, som der nok er er en del unge sangere, der helst ikke vil sammenlignes med. Men Bror Magnus Tødenes er en undtagelse. Han er norsk, han er født i 1993 – og han er et kæmpestort tenortalent. Han har allerede for fire år siden udgivet sin første cd - med titlen “Remembering Jussi”.

28. juli 2018

Kl: 19:30

Tivolis Koncertsal

Dermed trækker han selv en linje tilbage til sin verdensberømte skandinaviske kollega, som han deler store procentdele af sit repertoire med; denne aften synger Bror Magnus Tødenes udelukkende musik, som Björling også havde på repertoiret, og som han sang i Tivoli i løbet af hans mange besøg i Haven.

Bror Magnus Tødenes har de seneste år mødt stor succes, såvel i Norge som i resten af Europa. I 2015 blev han udvalgt til Salzburg Young Artist Programme ved Salzburg Festspillene og var i et år tilknyttet Weiner Statsopera. Ligeledes i 2015 vandt han førsteprisen samt publikumsprisen ved den internationale Renata Tebaldi sangerkonkurrence.

Ved Copenhagen Opera Festival i 2016 optrådte Bror Magnus Tødenes ikke mindre end 3 gange – han medvirkede både ved åbningskoncerten, finalekoncerten samt i Den flyvende hollænder. Det blev i Politiken bemærket med følgende ord: ”Den nye norske supertenor Bror Magnus Tødenes, som åbnede operafestivalen forrige søndag, var et oplagt valg og virkelig god som special guest i det lille parti som styrmanden.”

I 2017 sang han Nemorino i Den Jyske Operas opsætning af Donizettis Elskovsdrikken. Ved en særlig gallakoncert i DR Koncerthuset i efteråret 2017 for den norske Dronning Sonja Internationale Sangkonkurrence, var Bror Magnus Tødenes et af hovednavnene på scenen, specielt inviteret af den norske Dronning Sonja.

 Hent program

Program

Mozart: Ouverture og Don Ottavios arie "Il mio tesoro", fra Don Juan Donizetti: Nemorinos arie "Una furtiva lagrima”, fra Elskovsdrikken Puccini: Capriccio Sinfonico og Cavaradossis arie "É lucevan le stelle", fra Tosca Massenet: Thaïs Méditation Gounod: Fausts arie "Salut, demure chaste et pure", fra Faust Rossini: Wilhelm Tell, Ouverture Rossini: La danza Sibelius: Flickan kom Hugo Alfvén: Svensk rapsodi nr. 1, "Midsomervaka" Carl Sjöberg: Tonerna Gustav Nordqvist: Till havs

20180728_Bellincampi_300x300
Dirigent Giordano Bellincampi

Som navnet indikerer er Giordano Bellincampi af italiensk afstamning, født i Rom, men opvokset og bosat i København. Han er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, først som basbasunist og siden som dirigent hos finske Jorma Panula. Bellincampi debuterede som dirigent med Odense Symfoniorkester i 1994 og gjorde sig først bemærket især som fortolker af ny musik med Athelas Sinfonietta, som han ledede i årene 1997-2000. Siden blev han chefdirigent for Tivolis Symfoniorkester (Sjællands Symfoniorkester/Copenhagen Phil) fra 2000-2005.

Bellincampi er særligt anerkendt som operadirigent, og han har især dirigeret italiensk og ny dansk opera på Det Kongelige Teater, hvor han debuterede i 2000 med Puccinis La bohème. Ved indvielsen af Operaen på Holmen i 2005 dirigerede Bellincampi Verdis Aida. I 2005 debuterede han ved Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf med La bohème og i 2006 på Cincinnati Opera med Puccinis Tosca.

I 2005 tiltrådte Bellincampi en kunstnerisk såvel som administrativ stilling som chef for Den Jyske Opera hjemmehørende i Aarhus. Han nåede at dirigere henved 20 opsætninger på Den Jyske Opera, før han i 2012 takkede ja til nye internationale engagementer som hhv. chefdirigent for tyske Duisburger Filharmonikerne og orkestret I Pomeriggi Musicali i Milano. Bellincampi er også chefdirigent for Kristiansand symfoniorkester. Bellincampi har samarbejdet med verdensstjerner som Angela Gheorghiu, Joseph Calleja, Antonello Palombi og Bryn Terfel og desuden arbejdet med solister som Sarah Chang, Grigorij Sokolov, Roberto Alagna og Anna Netrebko. Bellincampi blev i 2010 udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen, og i 2006 tildeltes han den italienske ridderorden for sin indsats for italiensk musik.
Tivoli-Copenhagen-Phil-300x300
Orkester Tivoli Copenhagen Phil

Tivoli har som formodentlig den eneste forlystelsespark i verden sit eget symfoniorkester, nemlig Tivoli Copenhagen Phil. Orkestret er et fuldt besat symfoniorkester bestående af godt 70 musikere, der spiller sommeren igennem i Tivoli – lejlighedsvist også til balletter, i 2018 f.eks. til såvel New York City Ballets gæstespil som til Nøddeknækkeren. 

I SommerKlassisk 2018 spiller Tivoli Copenhagen Phil 11 koncerter i Tivoli og har bl.a. sin egen abonnementsserie; fire søndagsmatinéer med internationale solister og dirigenter på scenen. Der er derudover tradition for en række flotte operakoncerter, samt plads til de mere populære klassiske koncertformer, som f.eks familiekoncerten Nattens Tivoli og den årligt tilbagevendende Fødselsdagskoncert.

”Med tyngde stævnede orkestret ud som en veltrimmet supertanker i Dvoráks symfoni nr. 9, "Fra den nye Verden". Sjældent har strygerkorpset frembragt så fed, lækkerblød og intens en klang. Der var mørklødet melankoli i engelskhornets kaldende solo, og messingblæsernes gjaldende marchtema sitrede i brystet. En herlig, veloplagt hyldest fra Tivoli Copenhagen Phil til Tjekkiets musikalske mestre”.

5 af 6 stjerner – Jyllands-Posten, Christine Christiansen, 17. august 2016

”Og alle forventninger blev indfriet fra første færd. Tivoli Copenhagen Phil, som det københavnske landsdelsorkester nu hedder (i sommersæsonen), demonstrerede allerede i Smetanas ouverture til "Den solgte brud" strålende form og smittende spilleglæde”.
5 af 6 stjerner, Kristeligt Dagblad, Peter Dürrfeld, 16. august 2016

Om vinteren hedder orkestret Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester - og er et såkaldt landsdelsorkester, der både spiller i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg og løser regionale opgaver rundt omkring på hele Sjælland. Gennem de seneste år har orkestret markeret sig dels ved at tiltrække store internationale dirigenter og solister, dels ved at udforske og udfordre den klassiske koncertgenre i samarbejde med alternative koncertkoncepter og i forskellige cross-over-projekter.

 
20180728_Tdenes_300x300
Tenor Bror Magnus Tødenes

Den unge norske tenor Bror Magnus Tødenes (f. 1993) er opvokset på den norske vestkyst i landsbyen Eiksund. Han blev tidligt interesseret i musik og begyndte at spille klaver og siden elektrisk guitar, inden interessen vendte mod klassisk sang og opera. Som 17-årig blev den unge sanger optaget på talentudviklingsprogrammet ”Unge Musikere” på Musikinstituttet ved universitetet i Trondhjem.

Han fortsatte i 2014 studierne i italiensk opera og Bel Canto-stil på Conservatorio di Musica St. Cecilia i Rom hos professor Elizabeth Norberg-Shulz.

Tødenes har opnået flere udmærkelser, blandt andet Den Norske Operas Erling Kroghs Sangerlegat i 2013, som den yngste modtager nogensinde. Han havde sin professionelle operadebut som Fridtjof i urpremieren på den nye norske samtidsopera KibergOdyséen ved Festspillene i Nord-Norge i sommeren 2014.

Ved Copenhagen Opera Festival i 2016 optrådte Bror Magnus Tødenes ikke mindre end 3 gange – han medvirkede både ved åbningskoncerten, finalekoncerten samt i Den flyvende hollænder. Det blev i Politiken bemærket med følgende ord: ”Den nye norske supertenor Bror Magnus Tødenes, som åbnede operafestivalen forrige søndag, var et oplagt valg og virkelig god som special guest i det lille parti som styrmanden.”

I 2017 sang han Nemorino i Den Jyske Operas opsætning af Donizettis Elskovsdrikken. Ved en særlig gallakoncert i DR Koncerthuset i efteråret 2017 for den norske Dronning Sonja Internationale Sangkonkurrence, var Bror Magnus Tødenes et af hovednavnene på scenen. Gallakoncerten blev overværet af både den norske og danske dronning.

I slutningen af 2017 blev Bror Magnus Tødenes blandt fem udvalgte finalister tildelt det prestigefulde norske Statoil talent-stipendium på en million norske kroner. Til norske NRK udtalte han efter uddelingen, at han vil bruge pengene på at lydisolere et rum i sin lejlighed i Oslo, så han ikke generer sine naboer med sin sang. Han vil dog også bruge pengene på sangtimer i New York samt ”rejser til auditions uden at have dårlig samvittighed, for det koster at satse på et talent.”

Den afdøde svenske tenor Jussi Björling er Bror Magnus’ store forbillede og inspiration. Som bare 21-årig udgav han derfor debut-albummet ”Remembering Jussi” som en hyldest til sit idol. Han akkompagneres af landsmanden Håvard Gimse på klaver samt det norske radioorkester på cd’en, der er udkommet på Simax Classics.

2016-06-07-14-21-Henrik-Engelbrecht
Konferencier Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht er kendt som en af landets ægte operaeksperter i mange sammenhænge. Han er forfatter til en række operabøger, er tidligere operaredaktør på DRs P2 og var i ti år operadramaturg på Det Kongelige Teater i Kasper Holtens cheftid. Senest har Henrik Engelbrecht været musikchef i Tivoli, og i dag arbejder han bl.a. som kunstnerisk konsulent for Det Kongelige Teater og Tivoli, som forfatter til en lang rækker bøger om opera, og som en efterspurgt foredragsholder. Læs mere på www.henrikengelbrecht.dk