London Symphony Orchestra & Michael Tilson Thomas

Et af årets mest spændende gæstespil i Danmark er uden tvivl denne koncert med London Symphony Orchestra. I over 100 år har London Symphony Orchestra været blandt verdens allerbedste, og det kan nu endelig opleves i Tivolis Koncertsal igen.

11. juni 2017

Kl: 15:00 - 17:00

Tivolis Koncertsal

Koncerten ledes af orkestrets æresdirigent, amerikaneren Michael Tilson Thomas, og solist er den kinesisk-fødte klavervirtuos Yuja Wang. Hun er et pianistisk fænomen og en af de største klassiske stjerner i dag.

Yuja Wang spiller Brahms’ mægtige klaverkoncert nr. 2. Et meget virtuost værk, der er fuld af mørke farver og dybe følelser. Endnu et sjæledrama hører man i programmets andet værk, den storslåede Pathétique-symfoni af Tjajkovskij. Det blev Tjajkovskijs sidste værk. I symfonien bevæger han sig fra de vildeste højder til en tragisk finale, der virker som et forvarsel om døden. Tjajkovskij dirigerede selv den første opførelse af symfonien, og få uger efter døde han af kolera.

hent program

Koncerten er støttet af Aage og Johanne Louis Hansens Fond.

HENT PROGRAM

Program

Johannes Brahms: Klaverkoncert nr. 2
Peter Tjajkovskij: Symfoni nr. 6 i b-mol, op. 74, Pathétique

Medvirkende

2017-06-11-Tilson-Thomas-300x300
Dirigent Michael Tilson Thomas

Amerikanske Michael Tilson Thomas er en af verdens mest efterspurgte dirigenter. Han har siden 1995 været chefdirigent for San Fransisco Symfoniorkester, hvilket gør ham til den længst siddende chefdirigent for et amerikansk symfoniorkester nogensinde. Sammen med orkestret har han stået for en innovativ programlægning, der bl.a. har haft et særligt øje for den moderne musik, ikke mindst den amerikanske. Inden da var han chefdirigent for London Symphony Orchestra, som han siden har været fast tilknyttet som æresdirigent. Derudover gæster han jævnligt førende orkestre som f.eks. Wiener Filharmonikerne og Chicago Symfonikerne.

Tilson Thomas var et vidunderbarn foran klaveret og studerede derudover både komposition og direktion. Han har i sine unge år samarbejdet med komponister som f.eks. Stravinsky, Stockhausen, Boulez og Copland omkring uropførelser af deres værker, og han har den dag i dag selv et aktivt virke som komponist ved siden af dirigent-karrieren.

Formidling af klassisk musik spiller en stor rolle for Tilson Thomas. Det kommer bl.a. til udtryk i hans engagerede arbejde med den unge generation af klassiske musikere, som f.eks. med etableringen af New World Symphony, der består af unge, talentfulde musikere. Og dertil kommer Tilson Thomas’ mange tiltag der udnytter medierne og de digitale platforme, f.eks. tv-udsendelserne Keeping Score, der gennemgår symfoniske milepæle, hans Ted Talks-foredrag og realiseringen af Youtube-symfoniorkestret, der blev sammensat af 100 musikere fra over 30 lande, udvalgt blandt 3000 video-auditions.

Tilson Thomas har modtaget ikke færre end 11 Grammyer for sine cd-indspilninger og modtog af præsident Barack Obama i 2010 den amerikanske National Medal of Arts, som er den højeste udmærkelse en kunstner kan få i USA.

2017-06-11-Yuja-Wang-300x300
Klaver Yuja Wang

Den kun 29-årige Yuja Wang er både i kraft af sin musikalske formåen og spektakulære fremtræden umulig at komme udenom som en af sin generations vigtigste pianister. Hun er født i Beijing, hvor hun startede klaverspillet som 6-årig. Den talentfulde Wang blev hurtigt tilknyttet konservatoriet i Beijing og flyttede derefter, som 12-årig, til Canada, hvor hun som den yngste nogensinde blev optaget på Mount Royal-konservatoriet i Calgary. Kort efter hev hun igen teltpælene op for at fortsætte sin uddannelse på Curtis Institute of Music i Philadelphia, USA, hvor hun studerede hos Gary Graffman.

Wang er en karismatisk og energisk persona, der formår at iscenesætte og promovere sig selv, således at hendes fremtræden kommenteres næsten ligeså flittigt som hendes musikalske præstationer. Men hendes tekniske ekspertise og præcision er af en sådan karakter, at hun formår at få selv de mest krævende værker til at lyde legende lette. The San Fransisco Chronicle beskrev det på denne måde: ”(hun er) den mest blændende og uhyggeligt begavede pianist in koncertverdenen i dag”.

Wang besøgte Danmark tilbage i 2014, hvor hun som hovednavn på Hindsgavl Festivalen på Fyn bl.a. fik følgende ord med på vejen: ”Wangs fingre flimrer afsted med forførende lethed” (Politiken).

2017-06-11-London-symf-300x300
Orkester London Symphony Orchestra

London Symphony Orchestra, i daglig tale LSO, blev grundlagt i 1904 og er det ældste af Londons symfoniorkestre. Orkestret tæller i dag knap 100 medlemmer. Det har selvstyre og orkestermedlemmerne bestemmer selv, hvilke dirigenter de ønsker at arbejde med. I perioder har de ingen chefdirigent haft og kun arbejdet med gæstedirigenter. I de tidlige år var det koryfæer som Hans Richter, Sir Edward Elgar og Sir Thomas Beecham, mens det i nyere tid er navne som Pierre Monteux, André Previn, Claudio Abbado, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Simon Rattle, Gianandrea Noseda, Daniel Harding og Michael Tilson Thomas.

London Symphony Orchestra spiller over 120 koncerter om året og er af det engelske musikmagasin Gramophone benævnt som blandt verdens 5 bedste orkestre. Siden 1982 har LSO haft base i Barbican Centre i London.

Det siges, at LSO er det orkester i verden, der har indspillet mest. Orkestret har lavet grammofonindspilninger siden 1912 og har siden 1935 indspillet mere end 200 soundtracks til biograffilm – heriblandt serien om Star Wars. Siden 2000 har LSO indspillet på deres eget plademærke, LSO Live, hvor de har udgivet over 70 indspilninger, heraf mange prisbelønnede. Musikken indspilles live i Barbican Hall i løbet af flere dage, hvorefter optagelserne mixes.

I september 2017 tiltræder Sir Simon Rattle stillingen som ny musikchef for orkestret.

Tap for at aktivere kortet