Levit & Goldberg-variationerne

Bachs Goldbergvariationer står for mange som et absolut og eviggyldigt mesterværk, der kun bør lægges i hænderne på de allerstørste pianister. Det sker med Igor Levit, der med sit gyldne anslag er udråbt som intet mindre end sin generations mester udi fortolkningen af netop Goldbergvariationerne.

2. juli 2017

Kl: 15:00 - 17:00

Tivolis Koncertsal

Goldberg-variationerne står som et lysende fyrtårn i klaverlitteraturen – en 80 minutters rejse ind i klarhed, skønhed, ånd og form, som efterlader lytteren med renset sjæl og sind. Omkring basstemmen til en enkel Aria i G-dur spinder Bach en encyklopædi af variationer, der rummer en perlerække stilistiske discipliner – fra livlig barokdans til streng fuga, fra inderlig tostemmighed til virtuose løb henover tangenterne.

Værket er blevet en målestok for pianister og mangen en rangliste har kåret verdens klavermestre udi Goldberg-variationerne. Her finder man Igor Levit, hvis indspilning af værket i 2016 modtog musikmagasinet Gramophones ”Recording of the year”-pris. I en alder af kun 30 år har Levit således med rekordfart etableret sig i toppen af pianist-superligaen, ikke mindst pga. Goldbergvariationerne, der fik dansk presse til at betegne Levit som ”den klassiske musiks nye supermand”.

hent program

Program

Johan Sebastian Bach: Goldberg-variationerne

Medvirkende

2017-07-02-Igor-Levit-300x300
Klaver Igor Levit

Igor Levit er født i Rusland, men flyttede som 8-årig med sin familie til Tyskland, hvor han fortsat er bosat. Hans musikalske uddannelse foregik på Hannover Academy of Music under bl.a. Karl-Heinz Kämmerling, Bernd Goetze og Hans Leygraf. Levit dimitterede i 2009 som 22-årig med de højeste karakterer og udmærkelser givet i instituttets historie. Allerede i 2005 imponerede han ved at være den yngste deltager nogensinde i Arthur Rubinstein konkurrencen i Tel Aviv, hvor han endte på en flot 2. plads, og blev tildelt publikumsprisen og prisen for bedste sceneoptræden i kammermusikgenren.

I de seneste sæsoner har Levit bl.a. optrådt med Berliner Filharmonikerne, San Fransisco Symfoniorkester og Cleveland-orkestret, og de i kommende måneder venter kammermusikalske koncerter i både Wigmore Hall i London og Concertgebouw i Amsterdam samt – ikke mindst – debut i Carnegie Hall i New York.

Levit imponerer ikke kun på scenen, men også med sine modne og eftertænksomme indspilninger. Hans første cd-udgivelse var med Beethovens sene klaversonater, hvilket er et højst usædvanligt valg for en debut-cd pga. musikkens sværhedsgrad og tyngde. Senere udkom han med Bachs Partitaer og derefter intet mindre end en trippel-udgivelse med Bachs Goldbergvariationer, Rzewskis The People United og Beethovens Diabelli-variationer. I alle tilfælde er anmelderroser og anerkendelser regnet ned over Levit, f.eks. en Gramophone Award for trippel-udgivelsen.

I 2016 og 2017 fortsætter han de prominente optrædener med bl.a. Staatskapelle Dresden med Christian Thielemann, London Symphony Orchestra med Fabio Luisi og Tonhalle Orchestra Zürich med Lionel Bringuier.

Tap for at aktivere kortet