I Rom med Pellegrini & Andretta

De italienske, musikalske billeder står i kø ved denne koncert: Rotas musik fra Fellinis film La Strada, fontænerne i Rom sat i musik af Respighi – og ingen italiensk fest uden sang: folkelige sange arrangeret særligt til lejligheden og opført af Andrea Pellegrini.

3. september 2017

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

Hvordan lyder et romersk springvand? Koncerten tager os til de sydlige himmelstrøg, til Italien og ikke mindst Rom, hvor fire af den evige stads berømte fontæner bliver sat i musik i hver sin scenografi: Valla Giulia i dæmrende daggry, Triton i en munter formiddagsscene, Trevi triumferende midt på dagen og Villa Medici i solnedgangens nostalgiske stemning.

Synes man, at Respighis musik er stærk billeddannende, så tages skridtet fuldt ud med Rotas musik til Fellinis film La Strada, om den unge pige Gelsominas dramatiske gøglerhistorie hos den brutale, omrejsende ”stærke mand” Zampanò. Parret Fellini og Rota er den italienske pendant til amerikanske Spielberg/Williams, og musikken var med til at sikre La Strada en perlerække af priser og en status som en filmhistorisk milepæl. At det klæder musikken at stå alene og folde sig ud i en koncertsal, kan man forvisse sig om denne eftermiddag.

Endelig er der selvfølgelig også sang på programmet ved denne ”italienske koncert”, da det vokale må siges at være en ganske vigtig del af den italienske kultur – fra operaen til det folkelige. Den karismatiske og populære mezzosopran Andrea Pellegrini synger sange arrangeret specielt til lejligheden af komponisten Valtinoni, udvalgt af dirigenten Giancarlo Andretta.

hent program

Program

Ottorino Respighi: Roms fontæner Italian Songs, arr. Pierangelo Valtinoni Pierangelo Valtinoni: Auf Roemischen Wegen Nino Rota: La Strada, suite sinfonica

Medvirkende

GiancarloAndretta_13965_tn-300x300
Dirigent Giancarlo Andretta

Giancarlo Andretta er internationalt kendt som en passioneret operadirigent. Det danske publikum har lært Andretta at kende først og fremmest gennem hans periode i spidsen for Aarhus Symfoniorkester, hvor han tiltrådte som chefdirigent i 2003, og hvor han, som den eneste dirigent i orkestrets historie, fik forlænget sin kontrakt hele 3 gange frem til 2012. Udover at arbejde med de danske landsdelsorkestre har han også gæstedirigeret på Operaen i København, bl.a. Verdis La traviata og Rossinis Tyrken i Italien.

Andretta har dirigeret i operahuse i hele Europa; Berlin, Wien, Zürich, München, Dresden, Amsterdam, Antwerpen, Lissabon, Helsingfors, Stockholm, Oslo, Dublin, Budapest, Athen, Milano, Venedig, Verona, Parma, Napoli, Rom og mange flere. Fra 2010-2013 var han 1. gæstedirigent ved Göteborg Operaen og før det leder af operaen i Graz.

I Tivoli er Andretta en skattet gæst. Sidste år dirigerede han Operadivaens yndlingsarier med Sarah Coburn i hovedrollen, og i 2014 Bellinis Puritanerne med Lawrence Brownlee og Sarah Coburn. “Puritanere med overflødighedshorn” stod der i overskriften i Berlingske om opførelsen, der udløste 6 stjerner i anmeldelsen.

Andretta var i perioden 2005-10 professor i direktion ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Dermed har han efterladt sine aftryk på en hel generation af unge danske dirigenter.

2017-03-09-I-Rom-med-Pellegrini-og-Andretta-300x300
Mezzosopran Andrea Pellegrini

Mezzosopranen Andrea Pellegrini er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og på Opera-Akademiet, hvorfra hun debuterede i 2006 på Det Kgl. Teater som Rosina i Rossinis Barberen i Sevilla. Hun optræder jævnligt på Den Jyske Opera, Opera Hedeland og Den Ny Opera. Som koncertsanger har Andrea Pellegrini i øvrigt optrådt med de førende danske orkestre og ensembler, herunder DR SymfoniOrkestret, DR UnderholdningsOrkestret samt alle landsdelsorkestrene. Hun har også været solist med en række nordiske orkestre, f.eks. Helsingborg Symfoniorkester og Borgå Sinfonietta i Finland. Blandt de dirigenter, Pellegrini har samarbejdet med, er Adam Fischer, Giancarlo Andretta og Giordano Bellincampi.

Gennem hele sin karriere har Pellegrini vist en særlig interesse for de genrebrydende kunstformer og for at bringe den klassiske musiktradition ud over rampen i nye sammenhænge. Hun har medvirket på adskillige cd-udgivelser med multikunstneren Martin Hall. Dertil har hun ofte optrådt med Steffen Brandt og det danske rock/pop band TV2.

Pellegrini er initiativtager til og medlem af Piazzolla-orkestret og blev i 2015 nomineret til en Reumert som årets sanger for hendes rolle i Steingrimurs Rohloffs opera Babel. I 2008 modtog hun Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Tivoli-Copenhagen-Phil-300x300
Orkester Tivoli Copenhagen Phil

Tivoli har som formodentlig den eneste forlystelsespark i verden sit eget symfoniorkester, nemlig Tivoli Copenhagen Phil. Orkestret spiller sommeren igennem i Tivoli – lejlighedsvist også om vinteren, f.eks. til Nøddeknækkeren i julen 2016 – og er et fuldt besat symfoniorkester bestående af godt 70 musikere.

I SommerKlassisk 2017 spiller Tivoli Copenhagen Phil 16 koncerter i Tivoli og har bl.a. sin egen abonnementsserie med internationale solister og dirigenter på scenen. Der er derudover tradition for en række flotte operakoncerter, samt plads til de mere populære klassiske koncertformer, som f.eks Tivoli-toner på Plænen, film- og fødselsdagskoncerter.

”Med tyngde stævnede orkestret ud som en veltrimmet supertanker i Dvoráks symfoni nr. 9, "Fra den nye Verden". Sjældent har strygerkorpset frembragt så fed, lækkerblød og intens en klang. Der var mørklødet melankoli i engelskhornets kaldende solo, og messingblæsernes gjaldende marchtema sitrede i brystet. En herlig, veloplagt hyldest fra Tivoli Copenhagen Phil til Tjekkiets musikalske mestre”.

5 af 6 stjerner – Jyllands-Posten, Christine Christiansen, 17. august 2016

”Og alle forventninger blev indfriet fra første færd. Tivoli Copenhagen Phil, som det københavnske landsdelsorkester nu hedder (i sommersæsonen), demonstrerede allerede i Smetanas ouverture til "Den solgte brud" strålende form og smittende spilleglæde”.
5 af 6 stjerner, Kristeligt Dagblad, Peter Dürrfeld, 16. august 2016

Om vinteren hedder orkestret Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester - og er et såkaldt landsdelsorkester, der både spiller i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg og løser regionale opgaver rundt omkring på hele Sjælland. Gennem de seneste år har orkestret markeret sig dels ved at tiltrække store internationale dirigenter og solister, dels ved at udforske og udfordre den klassiske koncertgenre i samarbejde med alternative koncertkoncepter og i forskellige cross-over-projekter.