Estonian Festival Orchestra & Lisa Batiashvili

Estonian Festival Orchestra besøger for første gange Danmark. Orkestret blev dannet i 2011 og præsenterer sig ved denne koncert med musik fra deres nabolande: Carl Nielsen fra Danmark, Sibelius fra Finland og Tjajkovskij fra Rusland.

22. august 2017

Kl: 19:30 - 21:30

Tivolis Koncertsal

Estonian Festival Orchestra er stiftet af den verdensberømte estiske dirigent Paavo Järvi. Han er en stor beundrer af Carl Nielsen, og han ser frem til at spille Carl Nielsens populære Aladdin Suite her i København, hvor musikken er komponeret.

Tjajkovskijs violinkoncert har den virtuose Lisa Batiashvili som solist. Hun er født i Georgien, har gennem mange år boet i Tyskland og er kendt fra sine indspilninger for Deutsche Grammophon, senest Tjajkovskijs violinkoncert. En usædvanlig stilfuld solist, der spiller Tjajkovskij med perfektion og fuldendt overblik.

Koncerten slutter med Sibelius’ bevingede symfoni nr. 2, som er et heroisk epos om en ung nations store følelser og mange muligheder. Et symbolsk billede, der passer lige til det unge Estonian Festival Orchestra.

The event is dedicated to the Estonian Presidency of the Council of the European Union and to the 100th birthday of the Republic of Estonia.

hent program

Program

Carl Nielsen, Aladdin-suite
Peter Tjajkovskij: Violinkoncert
Jean Sibelius: Symfoni nr. 2

Medvirkende

2017-08-22-Estonian-Lisa-Batiashvili-300x300
Violin Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili er født i den georgiske hovedstad Tbilisi, hvor hun som 4-årig første gang greb violinen med sin far som læremester. Da hun var 12 år, etablerede familien sig i Tyskland for at understøtte den talentfulde datters videre udvikling. Lisa Batiashvili fik sin uddannelse hos bl.a. Ana Chumachenko på Musikhochschule i München og Mark Lubotski i Hamborg. Den internationale karriere tog fart i 1995, da 16-årige Batiashvili som den yngste deltager nogensinde vandt andenpladsen i Sibelius-konkurrencen i Helsinki.

Batiashvili er blevet beskrevet som intet mindre end en komplet musiker. Kritikere finder hende både indlevende og karismatisk, og hendes niveau understreges af den større samling priser og titler, som hun er blevet tildelt og hædret med gennem årene. I 2015 udnævnte Musical America hende som Årets Instrumentalist, hun har vundet Italiens internationale Accademia Musicale Chigiana-pris, to ECHO Klassik-priser, Leonard Bernstein-prisen og en MIDEM Classical Award.

Batiashvili har spillet i prominente koncertsale verden over og har været artist-in-residence hos bl.a. New York Filharmonikerne, Concertgebouw-orkestret, Det nordtyske Radiosymfoniorkester og Tonhalle-orkestret i Zürich.

I de kommende sæsoner optræder hun bl.a. med Los Angeles Filharmonikerne og Gustavo Dudamel, London Symphony Orchestra og Michael Tilson Thomas samt Berliner Filharmonikerne og Sir Simon Rattle. Batiashvili er også flittig i studiet, hvor hun senest har indspillet og udgivet Sibelius’ og Tjajkovskijs violinkoncerter i november 2016 i samarbejde med Berlin Staatskapelle og Daniel Barenboim. 

2017-08-22-Estonian-Paavo-Järvi-300x300
Dirigent Paavo Järvi

Æblet er ikke faldet langt fra stammen i den musikalske Järvi-familie. Paavo Järvi, søn af den anerkendte dirigent Neemi Järvi, har både en bror og søster, der begge ernærer sig som succesfulde musikere. Paavo er født i Tallinn i Estland, men har levet en stor del af sit liv i USA, hvor han også er uddannet. Først i Philadelphia på Curtis Institute of Music ved Max Rudolf og Otto-Werner Mueller, og sidenhen i Los Angeles Philharmonic Institute ved Leonard Bernstein.

Gennem sin imponerende internationale karriere har Järvi været dirigent for blandt andet Orchestre de Paris, Cincinnati Symfoniorkester, Malmø Symfoniorkester, Stockholm Filharmonikerne og Frankfurt Radiosymfoniorkester og. På nuværende tidspunkt er Järvi aktivt engageret i Den tyske Kammerfilharmoni i Bremen, Det estiske Symfoniorkester samt NHK Symfoniorkester i Tokyo, og så frekventerer han selvfølgelig Pärnu i hjemlandet, hvor han hver sommer står i front for Estonian Festival Orchestra.

Selvom Järvi er bosat i USA, har han fortsat en stærk tilknytning til hjemlandet, og gennem hele sin karriere har han prioriteret sin kunstneriske støtte til estiske musikere og komponister samt sit engagement som kunstnerisk rådgiver for Det estiske Symfoniorkester. I 2012 vandt Järvi titlen som årets estiske musiker, og i 2013 hædrede landets præsident ham med Order of the White Star for hans bidrag til estisk kultur.

Järvi har vundet to Grammyer for sine cd-udgivelser med Det estiske Symfoniorkester. I både 2015 og 2016 udnævntes han til Årets Musiker af blandt andre Forbundet for Franske Kritikere, Gramophone og Diapason. Han har modtaget Sibelius Medaljen for sine indspilninger af Sibelius’ komplette symfonier, der udgives i løbet af 2017, samt en Echo Klassik Award for sin roste udgivelse med musik af Dutilleux. Blandt nylige udgivelser kan nævnes den komplette indspilning af Carl Nielsens 6 symfonier med Frankfurt Radiosymfoniorkester.

2017-08-22-Estonian-Festival-Orch-300x300
Orkester Estonian Festival Orchestra

Orkestret blev grundlagt af den internationalt meget succesfulde dirigent Paavo Järvi i 2011 og havde debut som husorkester på den dengang nystartede sommerfestival i Pärnu i Estland.

Det havde længe været Paavo Järvis drøm at håndplukke musikere til et nyt orkester bestående af unge talenter fra hjemlandet Estland og ledende internationale musikere fra hele Europa. Målet var, udover at give de unge en unik chance for netværk på tværs af grænser, at skabe den særlige ’teamspirit’ og festivalstemning, som kommer til udtryk i orkestrets spillestil og engagement. Ifølge prisende anmeldelser af orkestrets koncerter i blandt andet The Arts Desk, BBC Music Magazine og Frankfurter Allgemeine Zeitung, er det i høj grad lykkedes, til stor tilfredsstillelse for “orkestrets faderfigur”, som Paavo Järvi benævner sig selv.

Indtil nu har Estonian Festival Orchestra kun optrådt ved festivalen i Pärnu, og denne turné i august 2017 til de omkringliggende baltiske lande og større skandinaviske festivaler er orkestrets første.

I januar 2018 har orkestret planlagte koncerter i europæiske storbyer som Bruxelles, Berlin, Wien, Zürich og Luxemborg. Denne turné markerer samtidig 100-året for Estlands selvstændighed, og et nyt værk af den estiske komponist, Erkki-Sven Tüür, er på programmet.

Orkestrets turnévirksomhed er gjort mulig med hjælp fra det estiske kulturministerium, Estonia 100 og agenturet Harrison Parrott, som har støttet Paavo Järvis vision om at skabe større opmærksomhed omkring hans fædreland og samtidig styrke Estlands kulturelle identitet i Europa. 

Tap for at aktivere kortet